Relacje
Czerwiec 2025 roku
Wizyta przedstawicieli Komisji Europejskiej
27 czerwca 2025 roku nasze centrum miało przyjemność gościć grupę przedstawicieli Komisji Europejskiej w ramach obchodów Polskiej Prezydencji w Unii Europejskiej. Zgromadzonych przywitał Pan Prorektor ds. nauki, prof. dr hab. inż. Marcin Rapacz oraz Pani Dyrektor Centrum, dr hab. inż. Anna Ptaszek, prof. URK. Po krótkiej prezentacji dotyczącej historii powstania jednostki grupa zwiedziła wybrane pracownie i laboratoria. Dziękujemy Wszystkim zaangażowanym w przygotowanie tego wydarzenia. Wierzymy, że współpraca międzynarodowa jest kluczem do ciągłego rozwoju i tworzenia innowacji.
Więcej informacji pod linkiem: https://polish-presidency.consilium.europa.eu/pl/wiadomosci/nieformalne-spotkanie-dyrektorow-ds-planow-strategicznych/
Maj - Czerwiec 2025 roku
Wizyta Studentów oraz Profesorów z Politechniki Krakowskiej
Na przełomie maja i czerwca 2025 roku nasze centrum gościło studentów kierunków: biotechnologia oraz technologia chemiczna Politechniki Krakowskiej im. Tadeusza Kościuszki. Podczas spotkania studentom towarzyszyli nauczyciele akademiccy m.in. prof. dr hab. inż. Zbigniew Wzorek, dr inż. Dagmara Malina oraz dr inż. Kinga Krupa – Żuczek. Nasi goście mieli możliwość zwiedzenia laboratoriów oraz uczestniczyli w krótkiej prelekcji popularyzującej wiedzę z zakresu technologii żywności i nowoczesnych metod inżynieryjnych w przetwórstwie surowców żywnościowych. Prelekcję przeprowadziła Pani Dyrektor Centrum, dr hab. inż. Anna Ptaszek, prof. URK. Dziękujemy za tę wizytę i zapraszamy na staże naukowo – badawcze!
Kwiecień 2025 roku
Analiza sensoryczna jogurtów z dodatkami prozdrowotnymi
16 kwietnia 2025 roku w naszym Centrum przeprowadzono ocenę sensoryczną jogurtów z dodatkiem zróżnicowanych form cytryńca chińskiego o właściwościach prozdrowotnych wykonanych w ramach projektu Suprim "Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego". Analiza sensoryczna została wykonana przez zespół panelistów oraz Panią dr inż. Paulinę Pająk, prof. URK - kierownik pracowni sensorycznej.
Próby technologiczne w pracowni piekarsko - ciastkarskiej
11 kwietnia 2025 roku odbyły się próby technologiczne aparatury, w pracowni piekarsko - ciastkarskiej naszego Centrum, przeprowadzone przez zespół pracowników Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Grupa naukowców, w składzie: Pani dr inż. Dorota Litwinek - kierownik pracowni, Pani mgr inż. Renata Sabat oraz Pani mgr inż. Anna Wywrocka-Gurgul, przygotowała ciasto pszennożytnie oraz dokonała wypieku pysznego chleba oraz bułek.
Luty 2025 roku
Seminarium naukowe
25 lutego 2025 roku w sali wykładowej Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie odbyło się seminarium naukowe, którego temat brzmiał “Dlaczego chorujemy na nowotwory i czy można coś z tym zrobić: spojrzenie naukowca”. Prelegentką, która wygłosiła referat ustny była Pani dr Agnieszka Pastuła, kierownik grantu NCN, biolog i ekspert z zakresu badań nad nowotworami oraz pracownik naukowo – badawczy Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.
Grudzień 2024 roku
Szkolenie "Produkcja serów na poziomie gospodarstwa rolnego"
Szkolenie pt. "Produkcja serów na poziomie gospodarstwa rolnego" w ramach programu "Małe przetwórstwo w gospodarstwie rolnym". Warsztaty odbyły się w grudniu 2024 roku na terenie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności we współpracy z MODR Karniowice.
Listopad 2024 roku
Testy działania komory wędzarniczo-parzelniczej
W listopadzie 2024 roku odbyły się próbne testy działania komory wędzarniczo-parzelniczej w pracowni przetwórstwa mięsa naszego centrum. Więcej zdjęć pod linkiem: Przedstawiamy... - Wydział Technologii Żywności - UR w Krakowie | Facebook
Maj 2024 roku
Debata oksfordzka w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
W maju 2024 roku w naszym centrum odbyła się debata oksfordzka pomiędzy studentami Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, a studentami Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie. Niespodzianką dla uczestników wydarzenia była degustacja maczanki krakowskiej w wersji tradycyjnej oraz wegetariańskiej.
Kwiecień 2024 roku
Dzień otwarty w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
3 kwietnia 2024 roku odbył się Pierwszy Dzień Otwarty w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. W zwiedzaniu Centrum udział wzięli pracownicy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wraz z władzami uczelni, które reprezentowała Pani prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak – Florkiewicz, prorektor ds. nauki w kadencji 2020 – 2024. Więcej zdjęć pod linkiem: Dzisiaj odbył się... - Wydział Technologii Żywności - UR w Krakowie | Facebook
Kwiecień 2024 roku
Uroczyste Otwarcie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
5 kwietnia 2024 roku odbyło się uroczyste otwarcie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności mieszczącego się przy ulicy Balickiej 104 w Krakowie. Pośród przybyłych do centrum na tę okoliczność gości wymienić należy przedstawicieli władz państwowych, naukowców z krakowskich ośrodków akademickich oraz pracowników Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Władze uczelni reprezentowali m. in. Jego Magnificencja dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK – Rektor Uniwersytetu oraz Pani prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak – Florkiewicz, Prorektor ds. nauki w kadencji 2020 – 2024.
Więcej zdjęć pod linkiem: 5 marca 2024 r. Otwarcie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności / Galeria / Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Etapy budowy Centrum
Kwiecień 2021
Czerwiec 2021
Sierpień 2021