Informacje ogólne
Centrum Innowacji i Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności to jednostka ogólnouczelniana Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wspierająca środowiska naukowe oraz otoczenie gospodarcze poprzez kompleksowe podejście do badań i produkcji żywności – począwszy od analizy surowców, poprzez zaprojektowanie nowego produktu lub procesu produkcyjnego w laboratoriach, przeniesienie wyników badań do skali półtechnicznej, produkcję i analizę innowacyjnego produktu, po optymalizację warunków przechowywania i gospodarkę odpadami.
Zaplecze techniczne badawczo-rozwojowe Centrum Innowacji i Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności obejmuje specjalistyczne:
- pracownie technologiczne: piekarsko-ciastkarską, technologii mięsa i ryb, minibrowar ze śrutownią, pracownię sensoryczną,
- laboratoria: mikrobiologii żywności i bezpieczeństwa mikrobiologicznego, analityczne, HPLC MS-MS, technologii przetwarzania odpadów,
- pracownię procesów podstawowych wyposażoną, m.in. w ekstruder dwuślimakowy wraz z przystawką teksturującą do białek, ekstraktor CO2 w stanie nadkrytycznym, suszarkę rozpyłową, wyparkę próżniową, liofilizator, maszynę wielozadaniową, urządzenie do utrwalania żywności metodą wysokich ciśnień.
Centrum Innowacji i Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności dysponuje również specjalistycznymi laboratoriami umożliwiającymi współpracę naukową z innymi ośrodkami akademickimi i badawczymi. W ich skład wchodzą między innymi laboratorium wysokospecjalistycznych technik analitycznych (wyposażone w analizator zapachów), technologii soków, napojów i win, technologii przetwórstwa mleka, pracownia gastronomiczna, pracownia bioprocesów, laboratorium fizycznych modyfikacji (wyposażone w stanowiska do utrwalania żywności za pomocą pulsacyjnego pola elektrycznego oraz promieniowania elektromagnetycznego), laboratorium suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych oraz laboratorium sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców.
Centrum Innowacji i Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności oferuje współpracę w obszarze zagadnień związanych z żywieniem człowieka z wykorzystaniem zaplecza zespołu pracowni nutrigenomiki, proteomiki, histologicznej i komórek pierwotnych.
Broszura informacyjna wraz z ofertą badawczą /plik PDF, rozmiar 1 595 kB/