Kierownicy Laboratoriów i Pracowni
prof. dr hab. inż. Tomasz Tarko
Kierownik laboratoriów: technologii win, soków i napojów z leżakownią win i magazynem surowców, analitycznego oraz chromatograficznego.
Telefon: (12) 662 - 47 - 92 E - mail: tomasz.tarko@urk.edu.pl
Zainteresowania naukowe: wytwarzanie napojów alkoholowych, w tym opracowywanie nowych technologii produkcji, ich doskonalenie oraz charakterystyka jakościowa gotowego wyrobu; właściwości przeciwutleniające roślin i produktów spożywczych; biodostępność związków polifenolowych w symulowanym układzie pokarmowym człowieka.
prof. dr hab. dr n. med. Renata Kostogrys
Kierownik laboratoriów: nutrigenomiki, histologicznej, hodowli komórkowych, biochemicznej i mikrodysekcji laserowej
Telefon: (12) 662 - 48 - 21 E - mail: renata.kostogrys@urk.edu.pl
Zainteresowania naukowe: Profesor doktor habilitowany nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, doktor nauk medycznych, dietetyk, biolog molekularny. Specjalizuje się w zagadnieniach związanych z żywieniem człowieka ze szczególnym uwzględnieniem chorób powstających na tle wadliwego żywienia. Kontynuując zainteresowania biologią molekularną, z czasów studiów na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz dietetyką ukończoną na Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego interesuje się nową dziedziną nauki - nutrigenomiką badającą interakcje genetyczno-żywieniowe.
prof. dr hab. Aleksandra Duda
Kierownik pracowni mikrobiologii żywności
Telefon: (12) 662 - 47 - 45 lub (12) 662 - 47 - 92 E - mail: aleksandra.duda@urk.edu.pl
Zainteresowania naukowe: Naukowiec o interdyscyplinarnych zainteresowaniach skupionych na szeroko rozumianym wpływie środowiska na życie i zdrowie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem roli mikroorganizmów, reaktywnych form tlenu i przeciwutleniaczy. Badania, które prowadzi obejmują głównie analizę drobnoustrojów wykorzystywanych do produkcji żywności oraz mikroorganizmów szkodliwych; aspekty technologiczne, analityczne i zdrowotne przeciwutleniaczy (odzysk z surowców roślinnych, wzbogacanie żywności, interakcje z mikrobiotą jelitową); interakcje przeciwutleniaczy i składników żywności z mikroorganizmami, w szczególności bakteriami fermentacji mlekowej i drożdżami, a także kwestie związane z kształtowaniem parametrów sensorycznych napojów alkoholowych pod wpływem kontaktu z drewnem.
dr hab. inż. Piotr Kulawik, prof. URK
Kierownik pracowni przetwórstwa mięsa oraz ryb
Telefon: (12) 662 - 48 - 06 lub 509 - 377 - 955 E - mail: piotr.kulawik@urk.edu.pl
Zainteresowania naukowe: wykorzystanie nietermicznych metod utrwalania żywności, w tym zimną plazmę, wykorzystanie światła widzialnego oraz UV, obróbkę wysokimi ciśnieniami, pulsacyjne pole magnetyczne i elektryczne i inne. Zastosowanie jadalnych powłok wraz z ich aplikacją na produkty spożywcze w celu wydłużenia ich trwałości. Rewaloryzacja produktów ubocznych przemysłu spożywczego. Przetwórstwo i produkcja sushi, ryb i mięsa.
dr hab. inż. Adam Florkiewicz, prof. URK
Kierownik pracowni gastronomicznej
Telefon: (12) 662 - 48 - 29 E - mail: adam.florkiewicz@urk.edu.pl
Zainteresowania naukowe: projektowanie procesów oraz zakładów żywienia zbiorowego. Opracowanie technologii produkcji potraw metodami tradycyjnymi oraz w nowoczesnej kuchni polskiej. Oznaczanie podstawowych składników odżywczych w żywności.
dr hab. inż. Marek Sady, prof. URK
Kierownik pracowni przetwórstwa mleka z magazynem
Telefon: (12) 662 - 48 - 04 E - mail: marek.sady@urk.edu.pl
Zainteresowania naukowe: wpływ czynników genetycznych i pozagenetycznych na jakość i przydatności technologiczną mleka. Metody modyfikacji składu i wartości odżywczej mleka. Opracowanie nowych produktów, a także ocena jakości i możliwości kształtowania właściwości odżywczych i funkcjonalnych produktów mleczarskich. Zastosowanie produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego do produkcji żywności o właściwościach funkcjonalnych. Ocena możliwości wykorzystania mleka rodzimych ras zwierząt do produkcji nowych wyrobów mleczarskich. Zastosowanie aktywnych powłok biopolimerowych w przetwórstwie mleka. Optymalizacja parametrów procesów technologicznych oraz metod ich kontroli w przetwórstwie mleka.
dr hab. inż. Urszula Sadowska, prof. URK
Kierownik laboratorium pozyskiwania olejków eterycznych
Telefon: 504 - 318 - 098 E - mail: urszula.sadowska@urk.edu.pl
Zainteresowania naukowe: wpływ czynników biotycznych i abiotycznych na zawartość związków biologicznie aktywnych w roślinach, rośliny olejkodajne, własności prozdrowotne roślin, potencjał antyoksydacyjny roślin, optymalizacja produkcji i podnoszenie jakości plonu różnych gatunków roślin rolniczych, ekologizacja upraw, wstępne przetwórstwo roślin zielarskich, możliwości aplikacyjne ziół w produktach spożywczych i leczniczych.
dr hab. inż. Paweł Ptaszek, prof. URK
Kierownik pracowni procesów podstawowych oraz laboratorium bioprocesów
Telefon: (12) 662 - 48 - 36 E - mail: pawel.ptaszek@urk.edu.pl
Zainteresowania naukowe: reologia materii miękkiej, matematyczne modelowaniem i optymalizacja procesów produkcyjnych, inżynieria reaktorów chemicznych i bioprocesowych oraz fizykochemia białek roślinnych.
dr inż. Paulina Pająk, prof. URK
Kierownik pracowni sensorycznej z przygotowalnią
Telefon: (12) 662 - 47 - 80 E - mail: paulina.pajak@urk.edu.pl
Zainteresowania naukowe: analiza sensoryczna żywności. Ocena jakości i bezpieczeństwa żywności. Wytwarzanie i ocena właściwości folii jadalnych na bazie skrobi i dodatków funkcjonalnych. Właściwości reologiczne i teksturalne układów skrobiowych/wieloskładnikowych oraz produktów spożywczych. Analiza substancji bioaktywnych ze szczególnym uwzględnieniem związków fenolowych.
dr inż. Maciej Gliniak, prof. URK
Kierownik laboratorium przetwarzania odpadów
Telefon: 604 - 232 - 856 E - mail: maciej.gliniak@urk.edu.pl
Zainteresowania naukowe: Inżynieria materiałów odpadowych z terenów przemysłowych. Technologia unieszkodliwiania azbestu do fosoforanów nawozowych. Projektowanie nowoczesnych form bioreaktorowych. Kompostowanie. Działalność naukowo - organizacyjna: Autor/współautor ponad 100 publikacji naukowych w języku polskim lub angielskim. Współautor 1 patentu z zakresu przetwarzania i odzysku odpadów. Wykonawca w 6 projektach NCBR, Kierownik 3 projektów NCBR, Kierownik/wykonawca w 5 projektach RPO/PARP. Autor ponad 30 opinii technologicznych, 10 wdrożeń technologicznych. Nagrody: 2023 - Naukowiec Przyszłości; 2024 - Lider inteligentnego rozwoju, 2024 – laureat nagrody Agroimpuls. Członek międzynarodowego towarzystwa naukowego SigmaXi; certyfikowany project manager (Prince2, IPMA).
dr inż. Marek Zdaniewicz, prof. URK
Kierownik minibrowaru ze śrutownią, warzelnią, rozlewnią, magazynem i leżakownią piw
Telefon: (12) 662 - 47 - 91 E - mail: marek.zdaniewicz@urk.edu.pl
Zainteresowania naukowe: optymalizacja procesów technologii browarniczej, piwa bezalkoholowe, opracowywanie innowacyjnych piw oraz napojów na bazie brzeczki słodowej, weryfikacja i wdrażanie rozwiązań technologiczno-inżynieryjnych, dobór składników recepturowych oraz pilotażowe produkcje napojów.
dr Robert Socha, prof. URK
Kierownik pracowni analizy zapachu
Telefon: (12) 662 - 47 - 80 E - mail: robert.socha@urk.edu.pl
Zainteresowania naukowe: analiza składników żywności, ze szczególnym uwzględnieniem substancji o charakterze bioaktywnym i prozdrowotnym, jak również substancji generujących odczucia sensoryczne. W celu realizacji zadań badawczych stosuje nowoczesne metody chemicznej analizy instrumentalnej, z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) oraz chromatografii gazowej. Badania, które wykonuje z wykorzystaniem chromatografii cieczowej służą do analizy jakościowej i ilościowej składników antyoksydacyjnych żywności, m. in. związków fenolowych, jak również sacharydów, substancji konserwujących, barwników, zamienników cukru. Ponadto, zajmuje się również oceną właściwości antyoksydacyjnych żywności przy użyciu metod spektrofotometrycznych. Badania, które prowadzę z użyciem metody chromatografii gazowej, wykorzystując nos elektroniczny, dotyczą głównie analizy jakościowej i ilościowej profilu związków lotnych surowców i produktów spożywczych.
dr inż. Dorota Litwinek
Kierownik pracowni piekarsko-ciastkarskiej wraz z magazynem i młynem
Telefon: (12) 662 47 72 E - mail: dorota.litwinek@urk.edu.pl
Zainteresowania naukowe: opracowywaniem nowych produktów piekarskich i ciastkarskich o projektowanych cechach użytkowych, zarówno z surowców tradycyjnych jak i bezglutenowych, badaniami nad poprawą wartości odżywczej produktów zbożowych, badaniami nad przydatnością technologiczną zbóż i pseudozbóż w przetwórstwie, wykorzystaniem fermentacji różnych surowców zbożowych w celu poprawy jakości pieczywa, przetwarzaniem surowców ubocznych i ich wykorzystaniem w przetwórstwie zbóż.
dr inż. Anna Miernik
Kierownik laboratorium bezpieczeństwa mikrobiologicznego
Telefon: (12) 662 - 46 - 68 E - mail: anna.miernik@urk.edu.pl
Zainteresowania naukowe: interdyscyplinarne zainteresowania obejmujące nowoczesne, nietermiczne metody utrwalania żywności, wpływ związków biologicznie czynnych na mikroorganizmy, rolę rolnictwa precyzyjnego w kształtowaniu mikroflory glebowej oraz zastosowanie mikroorganizmów w ochronie środowiska, połączenie biotechnologii, mikrobiologii i innowacyjnych rozwiązań na rzecz zrównoważonego rozwoju.
dr inż. Marcin Tomasik
Kierownik laboratorium automatyzacji procesów
Telefon: (12) 662 - 46 - 48 E - mail: marcin.tomasik@urk.edu.pl
Zainteresowania naukowe: projektowanie i programowanie systemów sterowania PLC, systemów komputerowych SCADA, robotów przemysłowych; projektowanie systemów pomiarowych; programowanie robotów mobilnych; zastosowanie systemów wizyjnych w procesach technologicznych; zastosowanie AI w procesach technologicznych; projektowanie i wdrażanie technologii RFID w logistyce.
dr inż. Tomasz Dróżdż, prof. URK
Kierownik laboratorium fizycznych modyfikacji
Telefon: (12) 662 - 46 - 15 E - mail: tomasz.drozdz@urk.edu.pl