Pion Niegospodarczy (Działalność naukowa)
LABORATORIUM TECHNOLOGII WIN, SOKÓW I NAPOJÓW Z LEŻAKOWNIĄ WIN I MAGAZYNEM SUROWCÓW
prof. dr hab. inż. Tomasz Tarko - kierownik
e-mail: tomasz.tarko@urk.edu.pl
dr hab. inż. Jacek Słupski, prof. URK - pracownik WTŻ
e-mail: jacek.slupski@urk.edu.pl
OFERTA BADAWCZA:
Przygotowanie pilotażowych produkcji win gronowych, owocowych, cydrów w skali ćwierć - technicznej. Wytwarzanie soków owocowych i warzywnych wraz z utrwalaniem i rozlewem. Obróbka i przetwarzanie warzyw i owoców. Wytwarzani koncentratów soków owocowych i warzywnych. Suszenie wytłoków.
WYPOSAŻENIE:
Miniwiniarnia złożona m.in. z młynkoodszypułkowarki, rozdrabniacza, prasy do owoców, kadzi maceracyjnej, fermentorów, kadzi leżakowych, filtra, rozlewaczki, myjki do butek, korkownicy, pasteryzatora; hydro-prasa do owoców; rozdrabniacz do owoców i warzyw; obieraczka do warzyw; szatkownica do warzyw i owoców; wyciskarka soku; zbiornik; pasteryzator przepływowy; zgrzewarka próżniowa; rozlewaczka (nalewarka); suszarka próżniowa do wytłoków; wyparka próżniowa do soków.
LABORATORIUM BIOPROCESÓW
dr hab. inż. Paweł Ptaszek, prof. URK - kierownik
e-mail: pawel.ptaszek@urk.edu.pl
OFERTA BADAWCZA:
Przygotowanie i optymalizacja parametrów procesowych fermentacji materiału pochodzenia roślinnego; Przygotowanie i optymalizacja warunków hodowli dla wybranych mikroorganizmów; Optymalizacja enzymatycznie wspomaganej ekstrakcja bioaktywnych komponentów żywności.
WYPOSAŻENIE:
Bioreaktor o pojemności 20l w standardzie farmaceutycznym; wirówka ciągła.
PRACOWNIA PRZETWÓRSTWA MLEKA Z MAGAZYNEM
dr hab. inż. Marek Sady, prof. URK - kierownik
e-mail: marek.sady@urk.edu.pl
OFERTA BADAWCZA:
Dobór surowców, opracowywanie receptur, technologii wytwarzania nowych wyrobów. Modyfikacja i optymalizacja parametrów procesów technologicznych. Przeprowadzenie prób technologicznych w skali laboratoryjnej dotyczących produkcji wyrobów mleczarskich i alternatywnych produktów roślinnych z grupy różnych rodzajów serów, mleka fermentowanego, mleka spożywczego, napojów mlecznych i serwatkowych, masła i emulsji tłuszczowych, lodów i deserów.
WYPOSAŻENIE:
Wirówka odtłuszczająca do mleka o wydajności 125 l/h, (FT-15A, Armfield, UK); urządzenie wielofunkcyjne do obróbki termiczno-mechanicznej i tworzenia emulsji, w zakresie temp. od -15 do +115 st. C oraz od 10 do 500 obr./min, (Ribot T10, Telme Italia); homogenizator laboratoryjny wysokociśnieniowy do mleka i emulsji tłuszczowych, ciśn. maks. 60 MPa, wydajność 60 l/h (TriplexPanda 600, GEA Mechanical Equipment Italia); urządzenie do filtracji membranowej (MF, UF, NF, RO) mleka i serwatki wyposażone w moduł polimerowy UF (maks. ciśn. 40 bar) i ceramiczny (10 bar), (A-LIMA BIS” Sp. z o.o.); linia do produkcji serów (Plevnik) wyposażona w pasteryzator/kocioł (PH 50 EZ, poj. 50 l, zakres temp. 4-100°C), formy (mikroperforowane, dziurkowane), prasę pneumatyczną (PPS-U2, nacisk 0-120 Kg) oraz wannę do solenia serów (BS 50); masielnica do produkcji o obj. roboczej w zakresie 8-12 litrów (PJ 13, Plevnik); frezer do produkcji lodów i deserów mrożonych, wsad mieszanki 1,5-4 kg, wydajność 8-12 kg/h (Compacta 4 Silver, Coldelite, Italia); urządzenia do napełniania i zamykania opakowań: dozownik nalewarka tłokowa pneumatyczna do prod. płynnych (SYF 500, Brother) i półpłynnych (ze zbiornikiem, mieszadłem i podgrzewaniem (DGF 500, Brother) – zakres dozowania 50-500 ml; zgrzewarka indukcyjna średnica 60-130 mm (DGYF 500C, Brother); pakowaczka tray sealer z możliwością pakowania M.A.P. (Micra 8, Valko); komora dojrzewalnicza klimatyczna z nawilżaczem ultradźwiękowym, zakres temp. 0–60°C, wilg. 30-80%, poj. 485 l. (KK 700 Smart Pro, Pol- -Eko Aparatura); komora termostatowa z wymuszonym obiegiem powietrza, zakres temp. +3 – +70°C, poj. użytkowa 625 l (ST 700 PMS/70 SMART, Pol-Eko Aparatura); zamrażarka, zakres temp. – 40 – 0°C, poj. użytkowa 213 l (ZLW-T 300 CS Pol-Eko Aparatura); zamrażarka z wymuszonym obiegiem powietrza, temp. -30 do -10°C, poj. 580 l (SLM 700, Bolarus); szafa chłodnicza z dynamicznym chłodzeniem, temp. -2 do +12°C, poj. 462 l (AHK MN069 001, Rilling); zmywarka gastronomiczna koszowa (Krupps Elitech Line EL951E); płyta grzejna indukcyjna o 4 polach grzewczych (KIH 6425B4B, Kernau).
PRACOWNIA GASTRONOMICZNA
dr hab. inż. Adam Florkiewicz, prof. URK - kierownik
e-mail: adam.florkiewicz@urk.edu.pl
OFERTA BADAWCZA:
Ocena przydatności różnych surowców do produkcji wyrobów gastronomicznych, o odpowiednich cechach jakościowych. Porównanie właściwości technologicznych surowców roślinnych uprawianych w różnych warunkach agrotechnicznych (z gospodarstw ekologicznych, o różnym typie nawożenia itp.). Porównanie właściwości technologicznych surowców pochodzenia zwierzęcego (z gospodarstw ekologicznych, w zależności od typu chowu zwierząt). Opracowywanie innowacyjnych receptur i technologii produkcji wyrobów gastronomicznych, o właściwościach prozdrowotnych. Wzbogacanie produktów gastronomicznych w surowce będące źródłem związków bioaktywnych i prozdrowotnych w tym surowców poprodukcyjnych. Fortyfikacja produktów gastronomicznych w związki bioaktywne w postaci kompleksów inkluzyjnych i mikrokapsułek. Wprowadzanie innowacji technologicznych i produktowych do wytwarzania różnego rodzaju produktów. Konsultacje i współpraca naukowa w zakresie szkoleń, konkursów, itp.
WYPOSAŻENIE:
Frytownica indukcyjna firmy YATO; płyta grillowa podwójna z nakładką steck grill firmy RedFox; cyrkulator do sousvide firmy Hendi; szafa chłodnicza firmy Hendi; piec konwekcyjno - parowy elektryczny 6 GN firmy RM Gastro; zmywarka gastronomiczna do naczyń firmy Stalgast; mikser uniwersalny (miesiarka) firmy Technica; pakowarka próżniowa komorowa próżnia/gaz firmy RM Gastro; schładzarko zamrażarka szokowa 5xGN1/1 fir[1]my Tecnodom Spa; mikser planetarny do ciasta firmy GGF; szatkownica do warzyw wraz firmy Robot Coupe; wilk do mięsa firmy RESTO QUALITY; sterylizator jajek firmy REVOLUTION; kuchenka indukcyjna firmy STALGAST; mieszarka do warzyw firmy Spomasz Nakło; sterylizator do noży firmy HENDI; bemar elektryczny stołowy z kranem firmy STALGAST; malakser firmy Robot Coupe model Blixer 2; sprzęt pomocniczy.
PRACOWNIA NUTRIGENOMIKI WRAZ Z ZESPOŁEM PRACOWNI: HISTOLOGICZNEJ, HODOWLI KOMÓRKOWYCH, BIOCHEMICZNEJ ORAZ MIKRODYSEKCJI LASEROWEJ
prof. dr hab. dr n. med. Renata Kostogrys - kierownik
e-mail: renata.kostogrys@urk.edu.pl
OFERTA BADAWCZA:
Weryfikacja właściwości prozdrowotnych żywności oraz badania nad innowacyjnością produktów. Izolacja DNA, RNA. Ilościowe oznaczanie DNA, RNA oraz białka. Analiza poziomu ekspresji genów.
WYPOSAŻENIE:
RT PCR (Rotor Gene, Q MDx 5plex HRM, QIAGEN Polska); Nanodrop (NanoDrop One); komora do pracy z DNA/RNA (SCR 2A1, Esco Micro Pte. Ltd.); wirówka (Eppendorf 5804); destylator (DE 20 Plus Zakłady Automatyki „Polna” S.A.); demineralizator (Technical 10 DT 0010 0A HYDROLA); homogenizator mechaniczny T 10 basic ULTRA--TURRAX, IKA; mini wirówka (Gusto 10050); drobny sprzęt pomocniczy.
LABORATORIUM SUSZARNICTWA
dr hab. inż. Jakub Sikora, prof. URK - kierownik
e-mail: jakub.sikora@urk.edu.pl
OFERTA BADAWCZA:
Suszenie materiałów biologicznych innowacyjnymi metodami suszenie. Suszenie mikrofalowe podciśnieniowe i z wymuszonym obiegiem powietrza, konwencyjne, promiennikowe oraz sublimacyjne. Dobór parametrów suszenie produktów żywnościowych w zależności od sposobu suszenia i jakości produktu końcowego.
WYPOSAŻENIE:
Suszarka Promiennikowa (tunelowa) z pełną automatyzacją, z regulowanym zakresem temperatury suszenia. Odparowanie wody realizowane jest przy wymuszonej wymianie powietrza; suszarka mikrofalowo-podciśnieniowa stanowisko laboratoryjne z automatyką regulacji i archiwizacji: pracy próżni w zakresie 10-60 hPa +/- 2-5 hPa, mocy mikrofal w zakresie 50 W – 100 W oraz ciągła archiwizacja parametrów pracy; suszarka sublimacyjna. Aktywne suszenie sublimacyjne w skali laboratoryjnej pozwala usunąć wodę z produktów o wysokiej wartości, które ze względu na wrażliwość uniemożliwiają suszenie konwencjonalnymi metodami. Produkt jest suszony poprzez zamrożenie, a następnie sublimację utworzonego lodu. Proces ten zazwyczaj odbywa się próżniowo i przy niskiej temperaturze, w skali laboratoryjnej lub pilotażowej, z możliwością płynnego przeniesienia do skali produkcyjnej. Pojemność 1 litra; linia technologiczna do suszenia – zestaw modularny. Moduły linii suszarniczej: przenośniki, myjka, suszarka mikrofalowo-konwekcyjna taśmowa. Suszarka posiada czerpnię powietrza wraz z filtrem, nagrzewnice, wentylatory wyciągowe, układ ciśnieniowego mycia siatki, instalacji doprowadzenia i odprowadzenia kondensatu. Ilość odparowanej wody 600–800 kg/h – wydajność w zależności od rodzaju produktu i wilgotności powietrza użycie pary max. 2 t/h – ilość taśm 1 szt., moc mikrofal 10 kW, długość ok. 7 m; mierniki uniwersalne temperatury wraz z termoparami. Precyzyjny 4 – kanałowy termometr – rejestrator temperatury współpracujący z sondami typu K/J/E/T/R/S/N. Rejestruje wyniki w pamięci wewnętrznej miernika jak również przez złącze optyczne i port USB współpracuje z komputerem. Termometr umożliwia rejestrację 10000 wyników na każdy kanał w pamięci wewnętrznej ( funkcja Data Logger).Termometr mierzy w zakresie: -100 do 1700°C (zależy od wybranej termopary), w jednostkach C, F, K. Rozdzielczość 0.1 C w zakresie -100 do +200°C dla sondy typu K, Rozdzielczość 1 C w zakresie -100 ~ +1300°C dla sondy typu K.
LABORATORIUM POZYSKIWANIA OLEJKÓW ETERYCZNYCH
dr hab. inż. Urszula Sadowska, prof. URK - kierownik
e-mail: urszula.sadowska@urk.edu.pl
OFERTA BADAWCZA:
Oznaczanie ilości olejków eterycznych w surowcu zielarskim zgodnie z metodyką farmakopealną. Badanie straty na masie po suszeniu zgodnie z metodyką farmakopealną. Oznaczanie zawartości popiołu całkowitego zgodnie z metodyką farmakopealną. Badanie kolorystyki stałego surowca zielarskiego. Oznaczanie składu chemicznego olejków eterycznych z wykorzystaniem chromatografii gazowej (GC-MS). Badanie zawartości zanieczyszczeń w surowcu zielarskim zgodnie z metodyką farmakopealną. Ekstrakcja roślinnych próbek stałych w warunkach nadkrytycznych. Kompaktowanie surowca zielarskiego
WYPOSAŻENIE:
Zestaw wielowymiarowej chromatografii gazowej z detektorem mas i detektorem płomieniowo-jonizacyjnym MDGC 2010; prasa hydrauliczna do wykonywania pastylek; spektrofotometr z przystawką odbiciową UV2600i wraz ze sferą całkującą do analizy próbek stałych; zestaw laboratoryjny do ekstrakcji cieczą w stanie nadkrytycznym SFT -120; piec muflowy; zestawy do analiz ilości olejków eterycznych; suszarka komorowa laboratoryjna z wymuszonym nawiewem; chłodziarko zamrażarka, wagosuszarka i wagi analityczne.
LABORATORIUM PRZECHOWALNICZE
dr hab. inż. Tomasz Jakubowski, prof. URK - kierownik
e-mail: tomasz.jakubowski@urk.edu.pl
OFERTA BADAWCZA:
Oferta badawcza dotyczyć będzie szeroko rozumianego poznania kierunków i mechanizmów zmian przechowalniczych, zachodzących w kontrolowanych warunkach, w produktach biologicznych. Możliwe będzie planowanie i realizacja doświadczeń ścisłych związanych z opracowaniem nowych lub ulepszonych inteligentnych systemów monitorowania oraz hamowania zmian przechowalniczych zachodzących w surowcach, półproduktach i produktach pochodzenia zarówno roślinnego jak i zwierzęcego. Mając na uwadze fakt, że surowce dla przemysłu spożywczego w większości przypadków są nietrwałe planowane jest również badanie oddziaływania metod fizycznych na ich jakość i trwałość przechowalniczą. Wyniki takich badań będą miały charakter aplikacyjny, ponieważ dla każdej grupy surowców i produktów opracowane zostaną warunki i czas przechowywania, które przy najmniejszych stratach i najniższych kosztach pozwolą przedłużyć trwałość przechowalniczą. Stosowanie innowacyjnych technik przechowalniczych, w odniesieniu do produktów biologicznych, wpłynie na ich jakość i trwałość oraz pozwoli na opracowanie zaleceń dotyczących wyboru metody przygotowania i warunków przechowywania nowo powstających produktów żywnościowych czy optymalizację procesów magazynowania.
WYPOSAŻENIE:
Komory z kontrolowaną atmosferą (temp.: 0-10°C, wilgotność 60-97%; poziom O2, CO2); komora klimatyczna; w skład dodatkowej infrastruktury badawczej wchodzą m. in.: wagi specjalistyczne, ozonator i destylator oraz system monitoringu temperatury i wilgotności.
LABORATORIUM GRANULACJI I EKSTRUZJI
dr hab. inż. Paweł Kiełbasa, prof. URK - kierownik
e-mail: pawel.kielbasa@urk.edu.pl
OFERTA BADAWCZA:
Opracowanie innowacyjnych receptur olejów spożywczych z roślin tzw. nietypowych, opracowanie receptur olejów wieloskładkowych o zidentyfikowanych synergizmach a także tworzenie olejów roślinnych zawierających określoną strukturę i rozkład cząstek stałych. Opracowanie parametrów procesu tłoczenia i filtrowania roślin oleistych wg określonej funkcji celu. Badania dotyczące wpływu modyfikacji fizycznych nasion roślin oleistych na strukturę i właściwości sensoryczne tłoczonego oleju, opracowanie innowacyjnych procedur tłoczenia pozwalających zachować istotne dla zdrowia fizyczne modyfikacje nasion przed tłoczeniem. Badania dotyczące optymalizacji procesu tłoczenia olejów roślinnych i ich mieszanek a także procesów filtracji, które będą poddane oddziaływaniu pola elektromagnetycznego. Badania dotyczące wpływu parametrów tłoczenia roślin oleistych na rozkład i wielkość ciał stałych w oleju. Badania dotyczące rozkładu i wielkość ciał stałych w cieczach, kropel oleju w cieczach a także emulsji. Opracowanie technologii wykorzystania wytłoków jako żywności funkcjonalnej, opracowanie parametrów technicznych procesu ekstruzji pozostałości po tłoczeniu oleju poprawiające walory sensoryczne produktu i minimalizujące nakład energetyczny. Opracowanie innowacyjnych, prozdrowotnych produktów (peletu ekstradowanego oraz olejów z roślin nietypowych). Opracowanie technologii wykorzystania wytłoków jako żywności funkcjonalnej, opracowanie parametrów technicznych procesu ekstruzji pozostałości po tłoczeniu oleju poprawiające walory sensoryczne produktu i minimalizujące nakład energetyczny. Opracowanie innowacyjnych, prozdrowotnych produktów (peletu ekstradowanego oraz olejów z roślin nietypowych).
WYPOSAŻENIE:
Laserowy analizator cząstek ANALYSETTE 22 NeXT; prasa filtracyjna FARMER 20 wyposażona w prasę ślimakową do roślin oleistych FARMET DUO; deminerralizator; suszarka komorowa i chłodziarko zamrażarka; waga laboratoryjna i techniczna; urządzenia do analizy i archiwizacji danych binarnych; ekstruder dwuślimakowy.
PRACOWNIA ANALIZY ZAPACHU
dr Robert Socha, prof. URK - kierownik
e-mail: robert.socha@urk.edu.pl
OFERTA BADAWCZA:
Analiza profilu zapachowego (tj. frakcji lotnej) surowców i produktów spożywczych. Możliwość jednoczesnego określenia składu badanych próbek oraz profilu frakcji lotnej. Możliwość porównywania zapachu próbek żywności i próbek środowiskowych, zapewniająca kontrolę jakości danej partii próbek. Kontrola świeżości i stabilności przechowalniczej produktów spożywczych. Testowanie możliwości maskowania uciążliwości zapachowej w wybranych produktach spożywczych. Określanie wpływu opakowania na jakość sensoryczną produktów spożywczych. Możliwość analizy procesu starzenia się produktów żywnościowych. Opracowanie statystyczne uzyskanych wyników.
WYPOSAŻENIE:
Nos elektroniczny (Heracles Neo 300, firmy AlphaMOS, oprogramowanie: AlphaSoft i ArochemBase); sprzęt do przygotowywania oraz przechowywania próbek (waga analityczna, wirówka laboratoryjna z możliwością chłodzenia , chłodziarko-zamrażarka, szafy wentylowane).
LABORATORIUM FIZYCZNYCH MODYFIKACJI
dr inż. Tomasz Dróżdż, prof. URK - kierownik
e-mail: tomasz.drożdż@urk.edu.pl
OFERTA BADAWCZA:
Badania nad nowoczesną metodą utrwalania wybranych produktów pochodzenia roślinnego pulsacyjnym polem elektrycznym (PEF) w niskich temperaturach. Badania będą miały na celu określenie wpływu oddziaływania Pulsacyjnego Pola Elektrycznego na przedłużenie przydatności do spożycia przetworzonych produktów pochodzenia roślinnego poprzez zahamowanie wzrostu mikroorganizmów odpowiedzialnych za procesy psucia się żywności. Ocena wpływu oddziaływania PEF na cechy sensoryczne, właściwości fizykochemiczne i skład chemiczny oraz wydajność produktów. Badania dotyczyć będą przede wszystkim otrzymywania tzw. żywności minimalnie przetworzonej, która charakteryzuje się większością cech surowca, a jednocześnie wykazuje przedłużoną trwałość. W charakterze materiału badawczego zastosowane zostaną surowce i produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Do każdego z nich dobrane zostaną operacje jednostkowe, których przebieg i efekty wspomagane technikami PEF oraz ultradźwiękami będą poddane wszechstronnym analizom. W analizach tych planuje się wykorzystać m.in. spektrofotometry, chromatografy, analizator tekstury, analizatory barwy i aktywności wody, termograwimetr oraz relaksometr magnetycznego rezonansu jądrowego. Ich zastosowanie pozwoli w układzie porównawczym, określić m.in. właściwości optyczne, mechaniczne i cieplne produktów, zawartość składników biologicznie aktywnych, cechy sensoryczne oraz zmiany jakościowe podczas przechowywania
WYPOSAŻENIE:
Urządzenie do oddziaływania na produkty Pulsacyjnym Polem Elektryczny PEF Scandinova PG050. Napięcie impulsowe modulowane w zakresie 30-52 kV, prąd impulsowy zakres 30-120 A, długość impulsu regulowana w zakresie 0.5 – 10 μs, modulator wartości śr. 8 kW, Moc maksymalna 6,2 MW, komora do oddziaływania próbek zarówno stałych jak również płynnych; dezintegrator ultradźwiękowy do badań w zakresie utrwalania produktów drganiami dźwiękowymi i naddźwiękowymi; wagi laboratoryjne, suszarki z konwekcją, deminalizator, destylator oraz lodówki do przechowywania próbek.
LABORATORIUM SORTOWANIA I KONFEKCJONOWANIA
dr inż. Stanisław Lis - kierownik
e-mail: stanislaw.lis@urk.edu.pl
OFERTA BADAWCZA:
Konfekcjonowanie i pakowanie produktów rolno-spożywczych na zrobotyzowanym stanowisku; Realizacja zrobotyzowanych procesów technologicznych z wykorzystaniem technologii automatycznej identyfikacji produktów – RFD; Projektowanie chwytaków uwzględniających niejednorodność materiału rolno-spożywczego.
WYPOSAŻENIE:
Stanowisko laboratoryjne z robotem przemysłowym Kawasaki Robotics BX100L; system wizyjny do współpracy z układem sterowania robota Photoneo 3D robot vision; moduł znakowania produktów z wykorzystaniem technologii RFID; drukarka 3D; uniwersalny kontroler PC ARK AS56E811-GW9; zestaw kart pomiarowa do komputera ADVANTECH USB-4716.
LABORATORIUM AUTOMATYZACJI PROCESÓW
dr inż. Marcin Tomasik - kierownik
e-mail: marcin.tomasik@urk.edu.pl
OFERTA BADAWCZA:
Profil badawczy laboratorium automatyzacji procesów produkcyjnych obejmuje prace badawczo-naukowe nad: Inteligentnym systemem monitoringu żywności w tym w procesach transportowych, wykorzystującego rozwiązania opakowań wyposażonych w systemy pomiarowe w skali mikro i nano współpracujących z informatycznymi systemów danych typu bigdata oraz SCADA – zgodnie z ideologią przemysłu 4.0. Tworzeniem zaawansowanego oprogramowania do przetwarzania i analizy danych w czasie rzeczywistym (EMI) na etapie produkcji oraz dystrybucji żywności, m.in. Poprzez zastosowanie algorytmów decyzyjnych oraz efektywną prezentację danych. Konstrukcją inteligentnych sensorów i sieci sensorowych, wspomagającymi produkcję żywności. Modelowaniem oraz prototypowaniem nowoczesnych rozwiązań konstrukcyjnych w obszarze pomiarów i sterowania automatycznego. Opracowaniem systemów inteligentnego sterowania procesami produkcji żywności wykorzystujących rozwiązania techniczne objęte tzw. Rewolucją przemysłową 4.0. Systemami zdalnego opomiarowania (Advanced Metering Infrastucture – AMI) – nowe konstrukcje elementów AMI oraz technologie komunikacji.
WYPOSAŻENIE:
Przemysłowy komputer panelowy All in One wyświetlaczem 21,5”; zestaw kart pomiarowych do komputera USB Advantech USB-4716(200kS/s) 16b/16AI/2AO/8DI/8DO/1CNT; uniwersalny moduł pomiarowy Advantech 4711A-BE, szt. 2 (150 kS/s, 12b/16AI/2AO/8DI/8DO/1CNT); bezprzewodowe moduły pomiarowe Advantech Wise – 4012-AE (protokoły komunikacyjne: DHCP, HTTP, Modbus TCP, MQTT, TCP/IP, UDP, WIFI); zdalne moduły pomiarowy do komunikacji w sieci Ethernet Adam-6117EI-AE;oscyloskop wielokanałowy cyfrowy SDS2104X Plus 4x100MHz; sterownik PLC z zintegrowanym panelem operatorskim Astraada ONE Compact; kompaktowy sterownik PLC PACSystems CPE100 + interfejs komunikacyjny Profinet RSTi-EP + PAC Machine Edition 10 Lite, z modułami rozszerzeń; panel operatorski Astraada HMI 15”; oprogramowanie do wizualizacji SCADA na systemy mobilne typu Smartfon.