Pion Gospodarczy (Działalność komercyjna, B&R)
PRACOWNIA PROCESÓW PODSTAWOWYCH
dr hab. inż. Paweł Ptaszek, prof. URK - kierownik
OFERTA BADAWCZA:
- Produkcja ekstraktów roślinnych otrzymywanych w warunkach nadkrytycznych (możliwość zastosowania współrozpuszczalnika ciekłego) dla małych firm spożywczych, kosmetycznych lub biotechnologicznych.
- Optymalizacja parametrów ekstrakcji nadkrytycznej oraz skalowanie procesu ekstrakcji nadkrytycznej dla wielkotonażowej produkcji bezpośrednio u klienta.
- Przygotowanie strategii sterylizacji w warunkach ultrawysokiego ciśnienia (HPP) –dobór opakowania i czasu sterylizacji (wspólnie z pracownią mikrobiologiczną).
- Opracowanie nowych produktów ekstrudowanych (dobór parametrów surowca i procesu ekstruzji) przygotowanie strategii wdrożenia oraz optymalizacja produkcji u klienta.
- Opracowanie analogów/zamienników mięsa w oparciu o ekstruzję surowca roślinnego o dużej zawartości wilgoci.
- Rozdział mieszanin z wykorzystaniem układów mikrofiltracji, ultrafiltracji i odwróconej osmozy, możliwość uzyskania frakcji o odpowiedniej masie cząsteczkowej lub rozmiarach geometrycznych. Proces prowadzony w warunkach ciągłych jak i okresowych. Możliwość prowadzenia równolegle reakcji chemicznej lub biochemicznej i ciągłą separacją produktów.
- Opracowanie technologii próżniowego zatężania ciekłych układów spożywczych jako gotowych produktów lub w kierunku suszenia rozpyłowego.
- Dobór i optymalizacja warunków suszenia rozpyłowego ciekłych produktów spożywczych (przepływy, temperatury, nośniki).
- Przygotowanie koncepcji linii technologicznej w oparciu o posiadany park maszynowy i przeprowadzenie prób technologicznych oraz wdrożenie produkcji u klienta.
- Opracowania receptury nowych produktów spożywczych od koncepcji do wdrożenia.
WYPOSAŻENIE:
ekstraktor nadkrytyczny do ekstrakcji dwutlenkiem węgla w warunkach nadkrytycznych; urządzenie do wysokociśnieniowego utrwalania żywności; liofilizator; kolumna rektyfikacyjna; ekstruder dwuślimakowy z przystawka do produkcji analogów mięsa; moduł mikrofiltracji, ultrafiltracji i odwróconej osmozy; wyparka próżniowa z pompą ciepła, przeznaczona do pracy ciągłej i okresowej; uniwersalny reaktor procesowy o pojemności roboczej 20l z możliwością mieszania i grzania mieszaniny reakcyjnej; pasteryzator przepływowy; suszarka rozpyłowa, konwekcyjna, urządzenie do tłoczenia oleju na zimno; reaktor ultradźwiękowy z regulacja temperatury; bioreaktor przepływowy z układem ultrafiltracyjnym; autoklaw; uniwersalna maszyna do obróbki żywności; komory klimatyczne do badań przechowalniczych; pakowarka próżniowa z możliwością pakowania w atmosferach modyfikowanych; zamrażarka szokowa.
PRACOWNIA PIEKARSKO - CIASTKARSKA WRAZ Z MAGAZYNEM I MŁYNEM
dr inż. Dorota Litwinek - kierownik
OFERTA BADAWCZA:
- Ocena przydatności różnych zbóż i nasion do produkcji mąki, o odpowiednich cechach jakościowych.
- Porównanie właściwości technologicznych zbóż uprawianych w różnych warunkach agrotechnicznych (z gospodarstw ekologicznych, o różnym typie nawożenia itp.).
- Opracowywanie innowacyjnych receptur i technologii produkcji pieczywa tradycyjnego, plackowego i cukierniczego oraz zbożowych wyrobów przekąskowych, z wykorzystaniem technologii odroczonego wypieku.
- Wzbogacanie produktów piekarskich i cukierniczych w surowce będące źródłem związków bioaktywnych i prozdrowotnych w tym surowców poprodukcyjnych.
- Fortyfikacja produktów piekarskich i cukierniczych w związki bioaktywne w postaci kompleksów inkluzyjnych i mikrokapsułek.
- Wprowadzanie innowacji technologicznych i produktowych do wytwarzania różnego rodzaju produktów bezglutenowych.
- Dobór sposobu pakowania do różnego rodzaju produktów piekarskich i ciastkarskich pozwalających na wydłużenie okresu przechowywania.
WYPOSAŻENIE:
piece piekarnicze: modułowy piec wsadowy z aparatem załadowczym (MIWE, condo 4.0806 FP), piec konwekcyjny (MIWE, aero 4.0604 TC); urządzenia do przygotowywania różnego rodzaju ciast: ubijaczka cukiernicza (Sigma, CHEF 20H), miesiarka (Diosna, SP 80), urządzenie do zakwasu pszennego (TRADILEVAIN, 40) i żytniego (Diosna, AF100HC), łuskarka do lodu (ZIERGA, ZBE 70-35), schładzacz (Baktec, BKL 200 ICE) z mieszaczem-dozownikiem do wody (Langhenz, AQUAMIX11); urządzenia chłodniczo-garownicze: szafa szokowego mrożenia (Desmon, GBF 7+), automat mroźniczo - garowniczy (MIWE, GVA-S), szafa garownicza (MIWE, GS); rządzenia do formowania wyrobów piekarniczych i cukierniczych: automatyczna dzielarko –zaokrąglarka (E BERHARDT, OPTIMAT S), urządzenie do produkcji ciastek (Mimac, BabyDropEasy 400), stół chłodniczy z blatem chłodzonym (Desmon, TGPM 2); smażalnik do pączków (Magorex, typ 60); urządzenia młynarskie: sześciowalcowy automatyczny młyn laboratoryjny (INS. SADKIEWICZA), młyn rotacyjno – bijakowy (Retsch, SR 300), obłuskiwacz pionowy (JK Machinery, JHC03), odsiewacz labolatoryjny (Retsch, AS 400 Control) oraz inne akcesoria piekarnicze i cukiernicze.
MINIBROWAR ZE ŚRUTOWNIĄ, WARZELNIĄ, ROZLEWNIĄ, MAGAZYNEM I LEŻAKOWNIĄ PIW
dr inż. Marek Zdaniewicz, prof. URK - kierownik
OFERTA BADAWCZA:
- Optymalizacja procesów produkcyjnych technologii browarniczej.
- Poprawa jakości produktów sektora browarniczego.
- Opracowanie nowych technologii umożliwiających efektywne wykorzystanie alternatywnych surowców browarniczych.
- Opracowanie i weryfikacja receptur piw i napojów o dodatkowych właściwościach/ funkcjonalnych (bezglutenowych, o obniżonej zawartości cukru, probiotycznych itp.).
- Próby technologiczne z wykorzystaniem pseudozbóż, nowych odmian chmielu, ekstraktów roślinnych, składników o wysokiej aktywności przeciwutleniającej, aktywności immunomodulacyjnej, karcynostatycznej oraz zapobiegających lub łagodzących skutki chorób cywilizacyjnych.
- Testy fermentacyjne z zastosowaniem wyizolowanych i zidentyfikowanych kultur mikroorganizmów np. z miejsc historycznych.
- Opracowywanie technologii powtórnego wykorzystania produktów ubocznych procesu wytwarzania piwa.
- Testy przechowalnicze (zarówno produktów pasteryzowanych, stabilizowanych na zimno, jak i niepoddawanych procesom utrwalania).
- Piwa bezalkoholowe smakowe.
- Nowe produkty o podwyższonym potencjale prozdrowotnym (napoje na bazie brzeczki piwnej, piwa bezalkoholowe).
- Planowanie, testowanie, wdrażanie chemicznego utrzymania czystości maszyn i urządzeń cip oraz alternatywne metody oparte na procesach enzymatycznych.
- Konsultacje w zakresie rozwiązań technicznych.
WYPOSAŻENIE:
Śrutownik z możliwością dostosowania parametrów kondycjonowania słodu; semi-automatyczna warzelnia (~1 hl) składająca się z: kadzio-kotła zaciernego, kadzi zaciernej, kadzi filtracyjnej, kotła warzelnego z warnikiem wewnętrznym, kadzi wirowej, wymiennika; zespół 6 unitanków o pojemności 2,75 hl każdy; pasteryzator; myjka do butelek i keg; rozlewaczka z etykieciarką; mobilna stacja CIP; instalacja do produkcji piwa lodowego.
PRACOWNIA PRZETWÓRSTWA MIĘSA I RYB WRAZ Z MAGAZYNEM
dr hab. inż. Piotr Kulawik, prof. URK - kierownik
OFERTA BADAWCZA:
- Możliwość wykonania: rozbioru mięsa, obróbki wstępnej ryb, przetworów mięsnych i rybnych w tym m.in.: kiełbas, wędzonek, konserw, produktów dojrzewających i innych zależnie od wymogów.
- Opracowywanie nowych receptur oraz procesów technologicznych produktów spożywczych.
- Rewaloryzacja surowców ubocznych.
- Produkcja hydrolizatów białkowych.
- Produkcja indywidualnych partii produkcyjnych zgodnie ze specyfikacją.
- Pomieszczenia produkcyjne chłodzone z możliwością utrzymania temperatury 2°C.
- Wykonanie badań przechowalniczych.
- Magazynowanie oraz wykonywanie na bieżąco analiz na wyprodukowanych produktach, przy współpracy z innymi pracowniami Centrum.
WYPOSAŻENIE:
Urządzenia do obróbki termicznej:
autoklaw MLSL PE PHCbi; kocioł warzelny 150 L , Rex-Pol KW150/EO+M; komora wędzarniczo-parzelnicza wózkowa Rex-Pol KWP1M/E; taboret gazowy gastronomiczny, Kromet 000. TG-1; piec konwekcyjno-parowy 6 GN1/1, Electrolux Professional Skyline Premium S.
Hala przetwórstwa mięsa:
wilk, Mainca PC-98; kuter 20 L, Mainca CM-21; nadziewarka tłokowa, 20 L, Mainca FI-20; masownica , Metalbud MA-200 PS; nastrzykiwarka automatyczna, Metalbud MHM-21/84M; klipsownica półautomatyczna, Beck-Klips BPK-700; komora klimatyczna, Binder KBF 720; zamykarka do konserw półautomatyczna; pakowarka komorowa MAP/Próżnia, Henkelman Boxer 52; pakowarka TraySealer MAP/SKIN, Italian Pack Oceania.
Hala przetwórstwa ryb:
stanowisko do patroszenia oraz stacją odgławiania i usuwania płetw, AGK 13341; maszyna do filetowania/płatownica automatyczna, Stawiany FK; urządzenie do nacinania ości oraz stół do prześwietleń, AGK 3000000792; skórowaczka, FPM ST700; wytwornica lodu, Electrolu Professional 730551.
PRACOWNIA SENSORYCZNA Z PRZYGOTOWALNIĄ
dr inż. Paulina Pająk, prof. URK - kierownik
OFERTA BADAWCZA:
- Szkolenia z zakresu sprawdzenia wrażliwości sensorycznej z udziałem zmysłów smaku, zapachu, wzroku, dotyku – 1 dniowe (6-8 h).
- Szkolenia z zakresu testów weryfikujących wrażliwość sensoryczną oraz z metod oceny jakości produktów spożywczych (sensoryczne badania analityczne, sensoryczne badania konsumenckie) – 2 dniowe (12-14 h).
- Konsultacje w zakresie doboru metod analiz sensorycznych adekwatnych do celu badań oraz przedmiotu oceny.
- Przygotowanie próbek do oceny sensorycznej zgodnie z wytycznymi normy ISO oraz ich obróbka termiczna bądź chłodnicza przed analizą.
- Analizy sensoryczne surowców, półproduktów i produktów gotowych z udziałem 8-15-osobowego przeszkolonego panelu sensorycznego metodami różnicowymi, skalowania, szeregowania, analizy opisowej (profilowania).
- Pełna kontrola jakości sensorycznej produktu lub intensywności jego wyróżników krytycznych ocenianych w czasie przechowywania.
- Badania semikonsumenckie i konsumenckie preferencji, akceptacji, pożądalności w warunkach laboratoryjnych („laboratory tests”) oraz w dużym skupisku młodych konsumentów, jakim jest uczelnia wyższa („central-location tests”).
- Opracowanie statystyczne uzyskanych wyników i przygotowanie raportu końcowego z badań.
WYPOSAŻENIE:
przygotowalnia prób sensorycznych wyposażona m.in. w wagę analityczną, wagę techniczną precyzyjną, wagosuszarkę, kuchenkę elektryczną indukcyjną z piekarnikiem, kuchenkę mikrofalową, szafę chłodniczą dwudrzwiową, witrynę chłodniczą, zamrażarkę szufladową, zmywarkę laboratoryjną, suszarkę laboratoryjną z wymuszonym obiegiem powietrza, inkubator laboratoryjny z chłodzeniem, inkubator laboratoryjny z kontrolowaną wilgotnością, krajalnicę uniwersalną, łaźnię wodną 6-cio stanowiskową, płytę grzewczą laboratoryjną, demineralizator i dejonizator laboratoryjny, komputer zarządzający (zestaw); boksy sensoryczne: 16 stanowisk wyposażonych w komputery testowe wraz z oprogramowaniem Compusense; komputer zarządzający; pokój panelowy wyposażony w stół konferencyjny, ekran projektowy naścienny, projektor.
PRACOWNIA MIKROBIOLOGII ŻYWNOŚCI
prof. dr hab. Aleksandra Duda - kierownik
OFERTA BADAWCZA:
Badania dotyczące analizy czystości mikrobiologicznej surowców, półproduktów oraz gotowych produktów żywnościowych:
- Oznaczanie ogólnej liczby bakterii zgodnie z normą PN-ISO 4833-1:2013-12;
- Oznaczanie ogólnej liczby drożdży i pleśni zgodnie z normą PN-ISO 21527:2009-1 i 2;
- Oznaczanie Escherichia coli zgodnie z normą PN-EN ISO 7932:2005 i PN-ISO 16649- 2:2004;
- Oznaczanie Staphylococcus aureus zgodnie z normą ISO 6888-1;
- Oznaczanie Salmonella zgodnie z normą PN--EN-ISO 6579:2003+AC:2014-11;
- Oznaczanie liczby Enterobacteriaceae zgodnie z normą ISO-21528-2;
- Oznaczanie liczby Bacillus cereus zgodnie z normą PN-EN ISO 7932:2005 i ISO-EN ISO 7932:2004;
- Przygotowanie prób żywności do badań mikrobiologicznych (homogenizacja);
Inne analizy – do uzgodnienia.
Pomoc w identyfikacji mikroorganizmów wyizolowanych na terenie zakładu.
Doradztwo w zakresie utrzymania higieny w zakładach produkcji żywności.
W ramach potrzeb namnażanie (propagacja) czystych kultury bakterii i drożdży dedykowanych do przemysłu spożywczego.
WYPOSAŻENIE:
Laboratorium strefy brudnej: jest wyposażone m.in. w: sterylizator parowy MLS-830L_PE, o poj. 80 L, PHCbi; Stomacher BagMixer 400 S Interscience; Homogenizator X120 CAT; Próżniowe urządzenie filtracyjne – Pompa PL 2/2, Aga Labor; Mikroskop optyczny DO Genetic Pro Trino z kamerą DLT-Cam Pro 5MP USB.
Laboratorium strefy czystej: jest wyposażone m.in. w: sterylizator parowy MLS-830L_PE, o poj. 80 L, producent: PHCbi; Zamrażarka niskotemperaturowa (-80°C) SLN 100, Bolarus; Komora laminarna BioTectum Vflow PN WE5, ALchem Omega (spełniająca ISO 4.8 zgodnie z PN–EN ISO 14644 –1: 2005); Cieplarka z wymuszonym obiegiem ST 5 PS 70 SMART, Pol-Eko (do 50°C); Cieplarka z wymuszonym obiegiem ST 5 PS SMART, Pol-Eko (do 40°C); Sprzęt do hodowli w atmosferze modyfikowanej – inkubator CO2 INCU-Line® ILCO 180 Premium z szafą wentylowaną na butle; Densytometr DEN-1B, Biosan; Urządzenie do liczenia kolonii LKB2002 POLEKO.
LABORATORIUM ANALITYCZNE
prof. dr hab. inż. Tomasz Tarko - kierownik
OFERTA BADAWCZA:
Oznaczenie większości podstawowych parametrów jakościowych surowców i produktów, m.in.:
- Oznaczanie zawartości białka ogółem
- Oznaczenie zawartości tłuszczu
- Analiza ilościowa tłuszczu mlecznego
- Pomiar gęstości, zawartości alkoholu i ekstraktu w cieczach
- Oznaczenie suchej masy i popiołu
- Analiza pH i kwasowości
- Analizy spektrofotometryczne w zakresie UV-VIS
- Oznaczenie zawartości skrobi
WYPOSAŻENIE:
alizator tłuszczu; analizator białka; piec muflowy; stacja oczyszczania wody; kareometry (cukromierze, alkoholomierze); refraktometr Abbego; spektrofotometr; gęstościomierz oscylacyjny; wytrząsarka z termostatem; destylator; polarymetr; wirówki, ultrawirówki, łaźnie, wagi, suszarki laboratoryjne, pH-metry; zestawy szklane do destylacji, ekstrakcji, maceracji i przygotowania roztworów.
LABORATORIUM CHROMATOGRAFICZNE
prof. dr hab. inż. Tomasz Tarko - kierownik
OFERTA BADAWCZA:
HPLC MS-MS ma zastosowania w różnych dziedzinach, w tym w analizie farmaceutycznej, monitorowaniu środowiska, analizie żywności i napojów, kryminalistyce, diagnostyce klinicznej i innych. Służy do oznaczenia ilościowego i jakościowego substancji występujących w niewielkich ilościach, m.in.:
- Analiza profilu polifenoli
- Ocena jakościowa pestycydów
- Analiza ilościowa kwasów organicznych
- Oznaczenie kwasu benzoesowego
- Analiza kofeiny
- Oznaczenie zawartości witamin A i E
WYPOSAŻENIE:
chromatograf HPLC MS-MS Shimadzu (potrójny kwadrupol); system oczyszczania wody; waga laboratoryjna; suszarka z wymuszonym obiegiem powietrza; destylator; demineralizator.
· LABORATORIUM PRZETWARZANIA ODPADÓW
dr inż. Maciej Gliniak, prof. URK - kierownik
OFERTA BADAWCZA:
- Klasyfikacja odpadów w celu określenia kodu odpadu i źródła ich pochodzenia.
- Klasyfikacja odpadów do składowania na składowiskach wybranego typu.
- Opracowywanie kart charakterystyki odpadów i paliw wytwarzanych z odpadów.
- Opracowywanie formulacji produktów i półproduktów wytwarzanych z odpadów.
- Projektowanie instalacji i procesów do przetwarzania (odzysk, recykling) odpadów.
- Projektowanie instalacji i procesów do oczyszczania ścieków przemysłowych.
- Projektowanie procesów rekultywacji z wykorzystaniem odpadów i recyklatów.
- Realizacja badań właściwości fizyko-chemicznych i paliwowych odpadów i paliw stałych.
- Prowadzenie prac badawczych w zakresie gospodarki odpadami i inżynierii środowiska.
WYPOSAŻENIE:
bioreaktor do badań procesów przetwarzania odpadów stałych; bioreaktor do badań procesów przetwarzania odpadów ciekłych; pirolizer do badań procesów przetwarzania odpadów stałych i ciekłych; zestaw OXITop do analizy aktywności oddechowej (AT4); zestaw OXITop do analizy BZT5; piec muflowy; suszarka laboratoryjna; młynek laboratoryjny.
LABORATORIUM BEZPIECZEŃSTWA MIKROBIOLOGICZNEGO
dr inż. Anna Miernik - kierownik
OFERTA BADAWCZA:
- Opracowywanie i przygotowanie biopreparatów
- Określenie właściwości przeciwdrobnoustrojowych substancji biochemicznych
- Określenie czystości mikrobiologicznej wody/powietrza/ surowców
- Badanie mikrobiologiczne gleby
- Określenie ogólnej liczby bakterii w żywności i próbkach środowiskowych
- Określenie ogólnej liczby drożdży/pleśni w żywności i próbkach środowiskowych
- Przygotowanie izolatów do identyfikacji gatunkowej
WYPOSAŻENIE:
aparat Kocha; autoklawy; cieplarki laboratoryjne; dejonizator; densytometr; demineralizator; destylator; fermentor laboratoryjny; impaktor Andersena; komora do pracy w kontrolowanej atmosferze Precise™ Controlled Atmosphere; komora laminarna; liofilizator; mikroskopy z digitalizacją obrazu; pyłomierz mikrobiologiczny; sonifikator ultradźwiękowy; suszarka komorowa; wagi laboratoryjne; wirówka; wytrząsarki z obiegiem powietrza; zamrażarka niskotemperaturowa do -85°C.