Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
CBPBZ - logo

  Centrum Innowacji oraz Badań
  Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności

   Uniwersytet Rolniczy w Krakowie  

plik svg - godło

 PRACOWNIA PROCESÓW PODSTAWOWYCH

dr hab. inż. Paweł Ptaszek, prof. URK - kierownik

OFERTA BADAWCZA: 

  • Produkcja ekstraktów roślinnych otrzymywanych w warunkach nadkrytycznych (możliwość zastosowania  współrozpuszczalnika ciekłego) dla małych firm spożywczych, kosmetycznych lub biotechnologicznych.
  • Optymalizacja parametrów ekstrakcji nadkrytycznej oraz skalowanie procesu ekstrakcji nadkrytycznej dla  wielkotonażowej produkcji bezpośrednio u klienta.
  • Przygotowanie strategii sterylizacji w warunkach ultrawysokiego ciśnienia (HPP) –dobór opakowania i czasu sterylizacji (wspólnie z pracownią mikrobiologiczną).
  • Opracowanie nowych produktów ekstrudowanych (dobór parametrów surowca i procesu ekstruzji) przygotowanie strategii wdrożenia oraz optymalizacja produkcji u klienta.
  • Opracowanie analogów/zamienników mięsa w oparciu o ekstruzję surowca roślinnego o dużej zawartości wilgoci.
  • Rozdział mieszanin z wykorzystaniem układów mikrofiltracji, ultrafiltracji i odwróconej osmozy, możliwość  uzyskania frakcji o odpowiedniej masie cząsteczkowej lub rozmiarach geometrycznych. Proces prowadzony w warunkach ciągłych jak i okresowych. Możliwość prowadzenia równolegle reakcji chemicznej lub biochemicznej i ciągłą separacją produktów.
  • Opracowanie technologii próżniowego zatężania ciekłych układów spożywczych jako gotowych produktów lub w kierunku suszenia rozpyłowego.
  • Dobór i optymalizacja warunków suszenia rozpyłowego ciekłych produktów spożywczych (przepływy, temperatury, nośniki).
  • Przygotowanie koncepcji linii technologicznej w oparciu o posiadany park maszynowy i przeprowadzenie  prób technologicznych oraz wdrożenie produkcji u klienta.
  • Opracowania receptury nowych produktów spożywczych od koncepcji do wdrożenia.

WYPOSAŻENIE:

ekstraktor nadkrytyczny do ekstrakcji dwutlenkiem węgla w warunkach nadkrytycznych; urządzenie do wysokociśnieniowego utrwalania żywności; liofilizator; kolumna rektyfikacyjna; ekstruder dwuślimakowy z przystawka do produkcji analogów mięsa; moduł mikrofiltracji, ultrafiltracji i odwróconej osmozy; wyparka próżniowa z pompą ciepła, przeznaczona do pracy ciągłej i okresowej; uniwersalny reaktor procesowy o pojemności roboczej 20l z możliwością mieszania i grzania mieszaniny reakcyjnej; pasteryzator przepływowy; suszarka rozpyłowa, konwekcyjna, urządzenie do tłoczenia oleju na zimno; reaktor ultradźwiękowy z regulacja temperatury; bioreaktor przepływowy z układem ultrafiltracyjnym; autoklaw; uniwersalna maszyna do obróbki żywności; komory klimatyczne do badań przechowalniczych; pakowarka próżniowa z możliwością pakowania w atmosferach modyfikowanych; zamrażarka szokowa.

PRACOWNIA PIEKARSKO - CIASTKARSKA WRAZ Z MAGAZYNEM I MŁYNEM

dr inż. Dorota Litwinek - kierownik

OFERTA BADAWCZA:

  • Ocena przydatności różnych zbóż i nasion do produkcji mąki, o odpowiednich cechach jakościowych.
  • Porównanie właściwości technologicznych zbóż uprawianych w różnych warunkach agrotechnicznych (z gospodarstw ekologicznych, o różnym typie nawożenia itp.).
  • Opracowywanie innowacyjnych receptur i technologii produkcji pieczywa tradycyjnego, plackowego i cukierniczego oraz zbożowych wyrobów przekąskowych, z wykorzystaniem technologii odroczonego wypieku.
  • Wzbogacanie produktów piekarskich i cukierniczych w surowce będące źródłem związków bioaktywnych i prozdrowotnych w tym surowców poprodukcyjnych.
  • Fortyfikacja produktów piekarskich i cukierniczych w związki bioaktywne w postaci kompleksów inkluzyjnych  i mikrokapsułek.
  • Wprowadzanie innowacji technologicznych i produktowych do wytwarzania różnego rodzaju produktów bezglutenowych.
  • Dobór sposobu pakowania do różnego rodzaju produktów piekarskich i ciastkarskich pozwalających na wydłużenie okresu przechowywania.


WYPOSAŻENIE:

piece piekarnicze: modułowy piec wsadowy  z aparatem załadowczym (MIWE, condo 4.0806  FP), piec konwekcyjny (MIWE, aero 4.0604 TC); urządzenia do przygotowywania różnego rodzaju ciast: ubijaczka cukiernicza (Sigma, CHEF 20H), miesiarka (Diosna, SP 80), urządzenie do zakwasu pszennego (TRADILEVAIN, 40) i żytniego (Diosna, AF100HC), łuskarka do lodu (ZIERGA, ZBE 70-35), schładzacz (Baktec, BKL 200 ICE) z mieszaczem-dozownikiem do wody (Langhenz, AQUAMIX11); urządzenia chłodniczo-garownicze: szafa szokowego mrożenia (Desmon, GBF 7+), automat mroźniczo - garowniczy (MIWE, GVA-S), szafa garownicza (MIWE, GS); rządzenia do formowania wyrobów piekarniczych i cukierniczych: automatyczna dzielarko –zaokrąglarka (E BERHARDT, OPTIMAT S), urządzenie do produkcji ciastek (Mimac, BabyDropEasy 400), stół chłodniczy z blatem chłodzonym (Desmon, TGPM 2); smażalnik do pączków (Magorex, typ 60); urządzenia młynarskie: sześciowalcowy automatyczny młyn laboratoryjny (INS. SADKIEWICZA), młyn rotacyjno – bijakowy (Retsch, SR 300), obłuskiwacz pionowy (JK Machinery, JHC03), odsiewacz labolatoryjny (Retsch, AS 400 Control) oraz inne akcesoria piekarnicze i cukiernicze.

MINIBROWAR ZE ŚRUTOWNIĄ, WARZELNIĄ, ROZLEWNIĄ, MAGAZYNEM I LEŻAKOWNIĄ PIW

dr inż. Marek Zdaniewicz, prof. URK - kierownik

OFERTA BADAWCZA: 

  • Optymalizacja procesów produkcyjnych technologii browarniczej. 
  • Poprawa jakości produktów sektora browarniczego. 
  • Opracowanie nowych technologii umożliwiających efektywne wykorzystanie alternatywnych surowców browarniczych. 
  • Opracowanie i weryfikacja receptur piw i napojów o dodatkowych właściwościach/ funkcjonalnych (bezglutenowych, o obniżonej zawartości cukru, probiotycznych itp.). 
  • Próby technologiczne z wykorzystaniem pseudozbóż, nowych odmian chmielu, ekstraktów roślinnych, składników o  wysokiej aktywności przeciwutleniającej, aktywności immunomodulacyjnej, karcynostatycznej oraz zapobiegających lub łagodzących skutki chorób cywilizacyjnych. 
  • Testy fermentacyjne z zastosowaniem wyizolowanych i zidentyfikowanych kultur mikroorganizmów np. z miejsc historycznych. 
  • Opracowywanie technologii powtórnego wykorzystania produktów ubocznych procesu wytwarzania piwa. 
  • Testy przechowalnicze (zarówno produktów pasteryzowanych, stabilizowanych na zimno, jak i niepoddawanych procesom utrwalania). 
  • Piwa bezalkoholowe smakowe. 
  • Nowe produkty o podwyższonym potencjale prozdrowotnym (napoje na bazie brzeczki piwnej, piwa bezalkoholowe). 
  • Planowanie, testowanie, wdrażanie chemicznego utrzymania czystości maszyn i urządzeń cip oraz alternatywne metody oparte na procesach enzymatycznych. 
  • Konsultacje w zakresie rozwiązań technicznych.

WYPOSAŻENIE:

Śrutownik z możliwością dostosowania parametrów kondycjonowania słodu; semi-automatyczna warzelnia (~1 hl) składająca się z: kadzio-kotła zaciernego, kadzi zaciernej, kadzi filtracyjnej, kotła warzelnego z warnikiem wewnętrznym, kadzi wirowej, wymiennika; zespół 6 unitanków o pojemności 2,75 hl każdy; pasteryzator; myjka do butelek i keg; rozlewaczka z etykieciarką; mobilna stacja CIP; instalacja do produkcji piwa lodowego.

PRACOWNIA PRZETWÓRSTWA MIĘSA I RYB WRAZ Z MAGAZYNEM

dr hab. inż. Piotr Kulawik, prof. URK - kierownik

OFERTA BADAWCZA:

  • Możliwość wykonania: rozbioru mięsa, obróbki wstępnej ryb, przetworów mięsnych i rybnych w tym m.in.: kiełbas, wędzonek, konserw, produktów dojrzewających i innych zależnie od wymogów.
  • Opracowywanie nowych receptur oraz procesów technologicznych produktów spożywczych.
  • Rewaloryzacja surowców ubocznych.
  • Produkcja hydrolizatów białkowych.
  • Produkcja indywidualnych partii produkcyjnych zgodnie ze specyfikacją.
  • Pomieszczenia produkcyjne chłodzone  z możliwością utrzymania temperatury 2°C.
  • Wykonanie badań przechowalniczych.
  • Magazynowanie oraz wykonywanie na bieżąco analiz na wyprodukowanych produktach, przy współpracy z innymi pracowniami Centrum.

WYPOSAŻENIE:

Urządzenia do obróbki termicznej:

autoklaw MLSL PE PHCbi; kocioł warzelny 150 L , Rex-Pol KW150/EO+M; komora wędzarniczo-parzelnicza wózkowa Rex-Pol KWP1M/E; taboret gazowy gastronomiczny, Kromet 000. TG-1; piec konwekcyjno-parowy 6 GN1/1, Electrolux Professional Skyline Premium S.

Hala przetwórstwa mięsa: 

wilk, Mainca PC-98;  kuter 20 L, Mainca CM-21;  nadziewarka tłokowa, 20 L, Mainca FI-20;  masownica , Metalbud MA-200 PS;  nastrzykiwarka automatyczna, Metalbud MHM-21/84M;  klipsownica półautomatyczna, Beck-Klips BPK-700;  komora klimatyczna, Binder KBF 720; zamykarka do konserw półautomatyczna; pakowarka komorowa MAP/Próżnia, Henkelman Boxer 52; pakowarka TraySealer MAP/SKIN, Italian Pack Oceania.

Hala przetwórstwa ryb:

stanowisko do patroszenia oraz stacją odgławiania i usuwania płetw, AGK 13341; maszyna do filetowania/płatownica automatyczna, Stawiany FK; urządzenie do nacinania ości oraz stół do  prześwietleń, AGK 3000000792; skórowaczka, FPM ST700; wytwornica lodu, Electrolu Professional 730551.

​​

PRACOWNIA SENSORYCZNA Z PRZYGOTOWALNIĄ

dr inż. Paulina Pająk, prof. URK - kierownik

OFERTA BADAWCZA:

  • Szkolenia z zakresu sprawdzenia wrażliwości sensorycznej z udziałem zmysłów smaku, zapachu, wzroku, dotyku – 1 dniowe (6-8 h).
  • Szkolenia z zakresu testów weryfikujących wrażliwość sensoryczną oraz z metod oceny jakości produktów spożywczych (sensoryczne badania analityczne, sensoryczne badania konsumenckie) – 2 dniowe (12-14 h).
  • Konsultacje w zakresie doboru metod analiz sensorycznych adekwatnych do celu badań oraz przedmiotu oceny.
  • Przygotowanie próbek do oceny sensorycznej zgodnie z wytycznymi normy ISO oraz ich obróbka termiczna bądź chłodnicza przed analizą.
  • Analizy sensoryczne surowców, półproduktów i produktów gotowych z udziałem 8-15-osobowego przeszkolonego panelu sensorycznego metodami różnicowymi, skalowania, szeregowania, analizy opisowej (profilowania).
  • Pełna kontrola jakości sensorycznej produktu lub intensywności jego wyróżników krytycznych ocenianych w czasie przechowywania.
  • Badania semikonsumenckie i konsumenckie preferencji, akceptacji, pożądalności w warunkach laboratoryjnych („laboratory tests”) oraz w dużym skupisku młodych konsumentów, jakim jest uczelnia wyższa („central-location tests”).
  • Opracowanie statystyczne uzyskanych wyników i przygotowanie raportu końcowego z badań.

WYPOSAŻENIE:

przygotowalnia prób sensorycznych wyposażona m.in. w wagę analityczną, wagę techniczną precyzyjną, wagosuszarkę, kuchenkę elektryczną indukcyjną z piekarnikiem, kuchenkę mikrofalową, szafę chłodniczą dwudrzwiową, witrynę chłodniczą, zamrażarkę szufladową, zmywarkę laboratoryjną, suszarkę laboratoryjną z wymuszonym obiegiem powietrza, inkubator laboratoryjny z chłodzeniem, inkubator laboratoryjny z kontrolowaną wilgotnością, krajalnicę uniwersalną, łaźnię wodną 6-cio stanowiskową, płytę grzewczą laboratoryjną, demineralizator i dejonizator  laboratoryjny, komputer zarządzający (zestaw); boksy sensoryczne: 16 stanowisk wyposażonych w komputery testowe wraz z oprogramowaniem  Compusense; komputer zarządzający; pokój panelowy wyposażony w stół konferencyjny, ekran projektowy naścienny, projektor.

​​​

PRACOWNIA MIKROBIOLOGII ŻYWNOŚCI 

prof. dr hab. Aleksandra Duda - kierownik 

OFERTA BADAWCZA:

Badania dotyczące analizy czystości mikrobiologicznej surowców, półproduktów oraz gotowych produktów żywnościowych:

  • Oznaczanie ogólnej liczby bakterii zgodnie z normą PN-ISO 4833-1:2013-12;
  • Oznaczanie ogólnej liczby drożdży i pleśni zgodnie z normą PN-ISO 21527:2009-1 i 2;
  • Oznaczanie Escherichia coli zgodnie z normą PN-EN ISO 7932:2005 i PN-ISO 16649- 2:2004;
  • Oznaczanie Staphylococcus aureus zgodnie z normą ISO 6888-1;
  • Oznaczanie Salmonella zgodnie z normą PN--EN-ISO 6579:2003+AC:2014-11;
  • Oznaczanie liczby Enterobacteriaceae zgodnie z normą ISO-21528-2;
  • Oznaczanie liczby Bacillus cereus zgodnie z normą PN-EN ISO 7932:2005 i ISO-EN ISO 7932:2004;
  • Przygotowanie prób żywności do badań mikrobiologicznych (homogenizacja);

Inne analizy – do uzgodnienia.

Pomoc w identyfikacji mikroorganizmów wyizolowanych na terenie zakładu.

Doradztwo w zakresie utrzymania higieny w zakładach produkcji żywności.

W ramach potrzeb namnażanie (propagacja) czystych kultury bakterii i drożdży dedykowanych do przemysłu spożywczego.

WYPOSAŻENIE:

Laboratorium strefy brudnej: jest wyposażone m.in. w: sterylizator parowy MLS-830L_PE, o poj. 80 L, PHCbi; Stomacher BagMixer 400 S Interscience; Homogenizator X120 CAT; Próżniowe urządzenie filtracyjne – Pompa PL 2/2, Aga Labor; Mikroskop optyczny DO Genetic Pro Trino z kamerą DLT-Cam Pro 5MP USB. 

Laboratorium strefy czystej: jest wyposażone m.in. w: sterylizator parowy MLS-830L_PE, o poj. 80 L, producent: PHCbi; Zamrażarka niskotemperaturowa (-80°C) SLN 100, Bolarus; Komora laminarna BioTectum Vflow PN WE5, ALchem Omega (spełniająca ISO 4.8 zgodnie z PN–EN ISO 14644 –1: 2005); Cieplarka z wymuszonym obiegiem ST 5 PS 70 SMART, Pol-Eko (do 50°C); Cieplarka z wymuszonym obiegiem ST 5 PS SMART, Pol-Eko (do 40°C); Sprzęt do hodowli w atmosferze modyfikowanej – inkubator CO2 INCU-Line® ILCO 180 Premium z szafą wentylowaną na butle; Densytometr DEN-1B, Biosan; Urządzenie do liczenia kolonii LKB2002 POLEKO.

LABORATORIUM ANALITYCZNE

prof. dr hab. inż. Tomasz Tarko - kierownik

OFERTA BADAWCZA:

Oznaczenie większości podstawowych parametrów jakościowych surowców i produktów, m.in.:

  • Oznaczanie zawartości białka ogółem
  • Oznaczenie zawartości tłuszczu
  • Analiza ilościowa tłuszczu mlecznego
  • Pomiar gęstości, zawartości alkoholu i ekstraktu w cieczach
  • Oznaczenie suchej masy i popiołu
  • Analiza pH i kwasowości
  • Analizy spektrofotometryczne w zakresie UV-VIS
  • Oznaczenie zawartości skrobi

WYPOSAŻENIE:

alizator tłuszczu; analizator białka; piec muflowy; stacja oczyszczania wody; kareometry (cukromierze, alkoholomierze); refraktometr Abbego;  spektrofotometr; gęstościomierz oscylacyjny; wytrząsarka z termostatem;  destylator; polarymetr; wirówki, ultrawirówki, łaźnie, wagi, suszarki laboratoryjne, pH-metry; zestawy szklane do destylacji, ekstrakcji, maceracji i przygotowania roztworów.

LABORATORIUM CHROMATOGRAFICZNE

prof. dr hab. inż. Tomasz Tarko - kierownik

OFERTA BADAWCZA:

HPLC MS-MS ma zastosowania w różnych dziedzinach, w tym w analizie farmaceutycznej, monitorowaniu środowiska, analizie żywności i napojów, kryminalistyce, diagnostyce klinicznej i innych. Służy do oznaczenia ilościowego i jakościowego substancji występujących w niewielkich ilościach, m.in.:

  • Analiza profilu polifenoli
  • Ocena jakościowa pestycydów
  • Analiza ilościowa kwasów organicznych
  • Oznaczenie kwasu benzoesowego
  • Analiza kofeiny
  • Oznaczenie zawartości witamin A i E

WYPOSAŻENIE:

chromatograf HPLC MS-MS Shimadzu (potrójny kwadrupol); system oczyszczania wody; waga laboratoryjna; suszarka z wymuszonym obiegiem powietrza; destylator; demineralizator.

​​

·        LABORATORIUM PRZETWARZANIA ODPADÓW

dr inż. Maciej Gliniak, prof. URK - kierownik

OFERTA BADAWCZA:

  • Klasyfikacja odpadów w celu określenia kodu odpadu i źródła ich pochodzenia.
  • Klasyfikacja odpadów do składowania na składowiskach wybranego typu.
  • Opracowywanie kart charakterystyki odpadów i paliw wytwarzanych z odpadów.
  • Opracowywanie formulacji produktów i półproduktów wytwarzanych z odpadów.
  • Projektowanie instalacji i procesów do przetwarzania (odzysk, recykling) odpadów.
  • Projektowanie instalacji i procesów do oczyszczania ścieków przemysłowych.
  • Projektowanie procesów rekultywacji z wykorzystaniem odpadów i recyklatów.
  • Realizacja badań właściwości fizyko-chemicznych i paliwowych odpadów i paliw stałych.
  • Prowadzenie prac badawczych w zakresie gospodarki odpadami i inżynierii środowiska.

WYPOSAŻENIE:

bioreaktor do badań procesów przetwarzania odpadów stałych; bioreaktor do badań procesów przetwarzania odpadów ciekłych; pirolizer do badań procesów przetwarzania odpadów stałych i ciekłych; zestaw OXITop do analizy aktywności oddechowej (AT4); zestaw OXITop do analizy BZT5; piec muflowy; suszarka laboratoryjna; młynek laboratoryjny.

​​​

 LABORATORIUM BEZPIECZEŃSTWA MIKROBIOLOGICZNEGO

dr inż. Anna Miernik - kierownik

OFERTA BADAWCZA:

  • Opracowywanie i przygotowanie biopreparatów
  • Określenie właściwości przeciwdrobnoustrojowych substancji biochemicznych
  • Określenie czystości mikrobiologicznej wody/powietrza/ surowców
  • Badanie mikrobiologiczne gleby
  • Określenie ogólnej liczby bakterii w żywności i próbkach środowiskowych
  • Określenie ogólnej liczby drożdży/pleśni w żywności i próbkach środowiskowych
  • Przygotowanie izolatów do identyfikacji gatunkowej

WYPOSAŻENIE:

aparat Kocha; autoklawy; cieplarki laboratoryjne; dejonizator; densytometr; demineralizator; destylator; fermentor laboratoryjny; impaktor Andersena; komora do pracy w kontrolowanej atmosferze  Precise™ Controlled Atmosphere; komora laminarna; liofilizator; mikroskopy z digitalizacją obrazu; pyłomierz mikrobiologiczny; sonifikator ultradźwiękowy; suszarka komorowa; wagi laboratoryjne; wirówka; wytrząsarki z obiegiem powietrza; zamrażarka niskotemperaturowa do -85°C.