Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
CBPBZ - logo

  Centrum Innowacji oraz Badań
  Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności

   Uniwersytet Rolniczy w Krakowie  

plik svg - godło

dr hab. inż. Anna Ptaszek, prof. URK - dyrektor centrum

E-mail: anna.ptaszek@urk.edu.pl  

Telefon: (12) 662-48-81

Zainteresowania naukowe: zagadnienia fizykochemii roztworów biopolimerów, właściwości reologiczne produktów spożywczych oraz matematyczne modelowanie procesów w przemyśle spożywczym. Posiadane certyfikaty: Prince2 Foundation GR656234036AP oraz Prince2 Practitioner GR657101427AP.

dr hab. Marek Gancarz, prof. URK - zastępca dyrektora centrum ds. naukowych

E-mail: marek.gancarz@urk.edu.pl  

Telefon: (12) 662-43-37 lub 697 – 498 – 200 

Zainteresowania naukowe: badania składu chemicznego surowców i produktów roślinnych oraz ich wpływu na jakość żywności; Badanie procesów fizycznych zachodzących w trakcie przechowywania żywności; Badania lotnych związków organicznych i aromatycznych przy użyciu elektronicznego nosa, metod spektroskopowych i spektrometrycznych; Badanie mikrostruktury tkanek owoców i warzyw; Badanie właściwości mechaniczne struktur i tkanek roślinnych; Badanie zjawiska emisji akustycznej podczas pękania tkanek roślinnych.